Opleiding
Bio- mechanisch Fitten

Smile to your new Future

Opleiding Biomechanisch Fitten

Met een afgeronde Biomechanisch Fitten opleiding ben je een gewilde sparringpartner voor ruiters en stalmanagement. Doordat je leert steeds out-of-the-box te denken en te zoeken naar oplossingen, kan je een paard (en ruiter) echt helpen. Hieronder valt ook in een team werken en een paard op het juiste moment naar de juiste specialist doorverwijzen. Zo leer je tijdens deze opleiding niet alleen om, als biomechanisch fitter, overcompensatie te voorkomen, maar een complete puzzel op te lossen. Via deze werkwijze help je een paard om in de toekomst mogelijke blessures te voorkomen en geef je ruiters vakkundige antwoorden op weg naar hun doel. Daarnaast ben je in staat om complexe vraagstukken op te lossen.

Start

Zelfstudie

±10 uur per week

Plaats

Door heel Nederland op vaste locaties

Investering

Op aanvraag

Duur

15 maanden, 24 lesdagen, 4 online meetings

Over de opleiding

De doelstelling van de opleiding Biomechanische Fitten is tweeledig. Enerzijds het verdiepen van anatomische kennis en anderzijds verbreding op het gebied van de bewegingsleer. De focus ligt op gecompliceerde en geïntegreerde vraagstukken die spelen op het gebied van aanleuning, gedragenheid en beweging.

Met deze opleiding zet je de stap van functiegericht handelen naar oplossingsgericht denken. Je leert omgaan met problemen en uitdagingen die zich over verschillende disciplines uitstrekken.

Dit stelt je in staat de vertaling en verbinding te maken van paard naar de ruiter. Daarnaast zet je vol in op je persoonlijke ontwikkeling en leiderschapskwaliteiten.

Docent

Wij zijn van mening dat de kwaliteit van de colleges sterk afhankelijk is van de vakkennis van de docent en wijze waarop deze kennis wordt overgedragen. Om de kwaliteit op een hoog niveau te kunnen waarborgen, verzorgt Karin alle opleidingen altijd zelf. Dat deze aanpak succesvol is, blijkt uit de feedback van de deelnemers.

Verdieping en verbreding

Training vindt plaats op de terreinen van anatomie, biomechanica, persoonlijke ontwikkeling en communicatie. Door kennisintegratie van diverse onderwerpen vorm je je een integraal beeld van de uitdagingen waar de Biomechanische Fitter voor wordt gesteld.

Perspectief

Afgestudeerden van de opleiding Biomechanisch Fitten kunnen in verschillende rollen werkzaam zijn, zoals bit-fitter en probleemoplosser. Door de brede opzet van deze opleiding is het tevens een mooie aanvulling voor bijvoorbeeld een zadelpasser, instructeur, fysiotherapeut of als ruiter die zelf meer van deze materie wil weten.

Doelgroep

Je bent gedreven, flexibel en hebt een passie voor paarden en wil graag opgeleid worden tot Biomechanisch Fitter. Je wil je vakkundig en breed kwalificeren.

Onderstaand zie je een overzicht van de opbouw van het programma van de opleiding Biomechanisch Fitten.

Harnachement

– Bitten
– Hoofdstellen
– Trens
– Stang en Trens
– Singels

Anatomie en beweging

– Anatomie
– Biomechanica
– Palpatie
– Bewegingsanalyses

 Gast-colleges

– Fysiotherapie
– Diergeneeskunde
– Tandheelkunde
– Zadels
– Homeopathie
– Cranio sacraal
– Lasertherapie
– Ruiterbegeleiding

Probleem-oplossing

Problemen met:
– Aanleuning
– Verbinding
– Beweging
– Hals
– Mondhoeken
– Tong
– Lagen
– Spieren
– Immuunsysteem

Toelating

Om de opleiding Biomechanisch Fitten te volgen dien je 21 jaar oud te zijn en beschik je over minimaal een HBO-denkniveau. Voor aanvang van de 2FitHorses opleiding krijg je eerst een intakegesprek. Hierin kunnen wij gezamenlijk goed afstemmen of deze opleiding voor jou geschikt is, voldoet aan jouw wensen en je jezelf hierin echt kan ontwikkelen tot één van de beste specialisten op het gebied van biomechanisch fitten. Als het gesprek positief wordt beoordeeld, kan er gevraagd worden om praktijkgericht nog een handeling uit te voeren. Voor het succesvol doorlopen van deze opleiding is het noodzakelijk, dat je beschikt over veel ervaring met paarden, zowel in het rijden als omgang. De kosten van het intakegesprek bedragen €50,- per persoon. Op grond hiervan krijg je een studieadvies en kun je worden toegelaten tot de opleiding.

Duur en Studiebelasting

De opleiding Biomechanisch Fitten duurt 15 maanden en bestaat uit 24 lesdagen en 4 online meetings. Buiten de college-uren moet je rekenen op een studiebelasting van gemiddeld tien uur per week.

Collegedagen en -tijden

De colleges vinden met tussenpozen van minimaal een maand plaats op 3 achtereenvolgende dagen: donderdag, vrijdag en zaterdag. Tijdens deze dagen worden theorie en praktijk afgewisseld en worden ook de gastcolleges gegeven.

Locatie

De opleiding Biomechanisch Fitten wordt aangeboden door heel Nederland op vaste locaties.

Literatuur

Voor alle modules wordt gebruik gemaakt van zowel Nederlands- als Engelstalige literatuur. Alle colleges worden verzorgd in het Nederlands. Al het collegemateriaal wordt verzorgd door 2FitHorses.

Diploma

Na het succesvol afronden van de opleiding ontvang je het diploma Biomechanisch Bitfitten. Dat betekent dat je aan de volgende punten hebt voldaan:

  • alle praktijkdagen gevolgd.
  • tussentijdse huiswerkopdrachten tijdig ingeleverd.
  • geslaagd voor alle theorie- en praktijkexamens.

Nog niet overtuigd?!

Lees hier de ervaringen van klanten die u voor gingen of...

Over 2FitHorses

De opleiding Biomechanisch-fitten van 2FitHorses is een breed georiënteerde opleiding waarbij we verder gekeken hebben dan alleen het onderwerp bitten. De gehele biomechanica van het paard komt aan bod, het skelet, spieren, pezen en gewrichten. Naast het grote stuk theorie wordt alles in de praktijk toegepast waardoor je snapt hoe dit je paard beïnvloedt. Je krijgt dan van diverse specialisten zoals een tandarts, dierenarts, chiropractor, voedingsdeskundige, zadelmaker, uitleg welke complicaties kunnen ontstaan en waar dat vandaan kan komen. Je leert te kijken naar een paard in zijn natuurlijke beweging en welke aanspanningen van spieren correct zijn. Een paard te voelen met je handen en onderscheid te voelen in aanspanning, verkleving of andere zaken die kunnen ontstaan door training, blessures of overcompensatie. Juist de brede kijk op alles is wat mij aanspreekt in de opleiding en kennis van Karin. Dat je een paard in zijn volledigheid beoordeelt en dat je leert samen te werken met diverse specialisten om een paard en ruiter verder te helpen. Ik ben Karin dankbaar voor alle kennis en ervaring die ik opgedaan heb tijdens en na de opleiding. Niet alleen om klanten maar ook mijn eigen paarden te helpen. Wat heel fijn is, dat als ik nu iets tegenkom waarover ik twijfel, ik altijd met Karin kan sparren om de klant op de juiste manier te helpen. Ze blijft je ondersteunen ook nadat je de opleiding hebt afgerond. Het is een pittige en zeer leerzame opleiding, ik denk dat het belangrijk is dat je een volledig focus hebt en je volle energie erin steekt. Dan zorg je voor een succesvol einde!

Joyce