2Fit-Design
Hoofdstel

Het geheim van onze hoofdstellen zit ‘m in de pasvorm

Veel hoofdstellen zijn tegenwoordig ‘op maat’, maar bij 2FitHorses gaan wij net even een stap verder. We hebben topkwaliteit leer en naast cob en full ook nog eens tussenmaten. Maar wat 2FitHorses zo uniek maakt is dat we voor een paard de correcte drukverdeling van kopstuk en neusriem uitmeten. Dat is wat 2FitHorses met ‘op maat’ maken bedoelt. Geen één paard is namelijk hetzelfde, dat wisten we al! Net als dat niet ieder zadel op ieder paard goed ligt, is dat met een hoofdstel eigenlijk niet anders. Of je paard nou wel of niet gevoelig is, ze hebben allemaal een eigen voorkeur voor wat voor type drukverdeling ze willen.

De neusriemen en kopstukken van 2FitHorses worden gemaakt van een zeer hoge kwaliteit leer met zeer zachte padding die zorgen voor een uitstekend comfort voor je paard of pony. Zo kan het aansluiten zonder dat het hoofd ergens belemmerd wordt in vrijheid van beweging.

Het Kopstuk

Je zou denken dat het bit het belangrijkste is, maar in de praktijk blijkt dat bitten een grote rol spelen, maar zonder correct kopstuk of neusriem zal een paard nooit de juiste gedragenheid kunnen aanbieden.

Een kopstuk is van groot belang voor een paard omdat het een directe inwerking heeft op C0-C1 (occiput/achterhoofd – atlas/eerste wervel). Er wordt veel gesproken over drukverdeling, maar daar waar de druk verdeeld moet worden, moet wel de ruimte aanwezig zijn. Een hoofdstel mag namelijk absoluut niet over C0 of C1 heen, omdat dan de correcte “opbolling” en afbuiging wordt belemmerd. Hierdoor zal het paard moeite hebben de lage hals aan te spannen en de schoft optimaal kunnen liften. Het paard moet dan compenseren om het beeld te geven dat die nageeft, maar echt nageven is niet mogelijk. Nu hebben we het dus over de breedte van het kopstuk, maar we hebben natuurlijk ook nog de lengte van een kopstuk. Om te beginnen mag het kopstuk niet achter het oor stoppen; het moet de volledige lengte van het oor hebben anders steekt die steeds in het oor en veroorzaakt veel spanning.

Als we dan de breedte en lengte in kaart hebben gebracht, komt er bij de 2FitHorses hoofdstellen ook nog een ander aspect bij kijken; Anatomie!

Anatomisch versus Biomechanisch

Laten we beginnen met de vraag: ‘Wat is nou anatomisch?’. Als we dit opzoeken is het een bijvoeglijk naamwoord met de betekenis: ‘wat te maken heeft met de bouw van het lichaam’. En hier zit wat ons betreft net de crux want ieder lichaam is anders gebouwd! Een hoofdstel is dus pas ‘anatomisch’ als het afgestemd is op de bouw van het (specifieke) lichaam, in dit geval het hoofd van het paard. Ieder paard heeft een andere anatomie. Daarom kan er dus niet maar 1 type kopstuk (en dan bedoelen we niet de maat) voor alle paarden goed zijn. 2FitHorses ontwikkelde meerdere typen kopstukken én neusriemen, en deze ook nog in verschillende maten. Op deze manier kunnen wij een hoofdstel 100% passend maken en dat zie je niet alleen, maar voel je ook tijdens het rijden. Een paard geeft bij ieder kopstuk van 2FitHorses een ander gevoel en laat een andere gedragenheid zien. Wij spreken daarom liever van biomechanisch; afgestemd op het bewegingsapparaat. 

Frontriem

Het zal je na bovenstaande gelezen te hebben vast niet verbazen dat alle 2FitHorses frontriemen zodanig zijn gevormd dat ze geen druk geven op de kauwspieren of het kaakgewricht van je paard!

Kleine details maken het grote verschil

Doordat de frontriem licht van gewicht is geeft deze geen druk op het kopstuk en zo indirect achter de oren. Onze frontriemen blijven mooi op hun plaats liggen en worden niet naar voren getrokken omdat ze in meerdere maten verkrijgbaar zijn; hiermee voorkomen we dat de druk achter de oren te groot wordt. De Swarovski stenen geven het hoofdstel een erg chique uitstraling en zijn in meerdere kleuren en kleurcombinaties verkrijgbaar. Hierdoor transformeert het hoofdstel in een orthopedische pump om in schoentermen te praten ;-).

2-Feel

De teugel is zodanig ontwikkeld dat het een verend effect in de elleboog van de ruiter geeft. Zo is de hand naar de mond stil, maar niet op “slot”. Er zit geen elastiek in want dat zorgt juist voor een bewegelijke hand. Om echt te weten wat er zo speciaal aan is moet je het voelen en ervaren ;-).

Vaak denken ruiters gaande het proces: “Oh dit voelt goed”, en als ik dan echt door ga puzzelen in de afstemming op millimeter-niveau dan zeggen ruiters “Wauw, ik wist niet dat dit überhaupt haalbaar was!” of “Ik dacht altijd dat mijn paard gewoon zo was!”. Dit is de reden waarom ik tijdens een consult begin met het paard ‘af te voelen’. Daardoor kan ik zien wat wel en niet haalbaar is.

Meer dan alleen een lust voor het oog

Naast ons unieke 2Fit-Design, is het leder wat wij voor de hoofdstellen gebruiken van de allerbeste kwaliteit, want alleen het beste is goed genoeg. De padding is voor het comfortabele gevoel misschien nog wel belangrijker. Vandaar dat wij ook hiervoor alleen het beste padding-materiaal gebruiken. Dat een anatomisch hoofdstel niet per definitie alleen maar functioneel hoeft te zijn bewijzen wij met ons design. In het kader van ‘het oog wil ook wat’ hebben wij ons niet laten beperken waardoor ook veel optische variaties mogelijk zijn; bruin of zwart leer, lakneusriem met verschillende kleuren onderleggers, of juist geen lak ook met verschillende kleuren onderleggers, gespen in rosékleur, goudkleur, metaalkleur of zwart, andere kleur stikwerk enz. Kortom alles is mogelijk! Klik op de interactieve foto hiernaast om alle variaties en mogelijkheden te bekijken.

Klik!

Bekijk zelf alle mogelijkheden en variaties door op deze interactieve foto te klikken.

Klik!
Front Neusriem Bakstuk

Front

Customize in onze webshop je eigen frontriem! Met maar liefst keus uit 10 verschillende echte Swarovski stenen.

Neusriem

Bij ons geen standaard hoofdstel maar keuze in kleur leer, kleur stiksels, kleur gespen, kleur onderlegging, lak of mat leren neusriem en keuze uit verschillende anatomisch gevormde neusriemen.

Bakstuk

Als wij praten over maatwerk en perfecte pasvorm dan bedoelen wij dat ook. Kleine details maken het grote verschil. Daarom hebben wij zoveel verschillende maten bakstukken.

Wijze van Levering

Het 2Fit Hoofdstel is op 2 manieren verkrijgbaar: middels een 2Fit-Consult waarbij wij het hoofdstel (en nog veel meer!) helemaal aanmeten of via onze 2Fit-Box waarbij je zelf, onder onze begeleiding op afstand, het hoofdstel aanmeet.
 • 2Fit-Consult
 • 997
  gemiddeld standaard consult
 • Totaaloplossing waarbij onze gehele expertise wordt ingezet:
  • Zowel mogelijk voor trens hoofdstel als stang&trens hoofdstel
  • Afvoelen gehele paardenlichaam
  • Analyse & beoordeling
  • Bewegingsanalyse met eigen harnachement; uitgangspunt
  • Uitmeten kopstuk (in beweging)
  • Uitmeten neusriem (in beweging)
  • Uitmeten bit (in beweging)
  • Uitmeten drukverdelers (in beweging)
  • Eventueel uitmeten teugels en andere materialen die op dat moment van toepassing zijn.
  • Eventueel uitmeten singel (in beweging)
  • Eindanalyse en samenvatting
 • 2Fit-box
 • 430
  • Uitsluitend mogelijk bij trens hoofdstel
  • In eigen vertrouwde omgeving, tijd en tempo zelf uitmeten
  • Zelf uitmeten kopstuk (in beweging)
  • Zelf uitmeten neusriem (in beweging)
  • Zelf uitmeten drukverdelers (in beweging)
  • Via ingestuurde video’s en foto’s wordt door 2FitHorses mee-beoordeeld op beweging en losgelatenheid

Nog niet overtuigd?!

Lees hier de ervaringen van klanten die u voor gingen of...

Over 2FitHorses

Karin kwam 2 jaar geleden naar mij om een trens hoofdstel aan te meten. Ik had wel eens gehoord van bitfitting, maar wat Karin doet moet je zelf ervaren. In tegenstelling tot wat velen denken is het zoveel meer dan alleen een bitje wisselen. Met Karin haar expertise, oog voor detail en streven naar perfectie haalt ze het optimale uit elke combinatie. Zo ook bij mij en Fermani, haar expertise heeft mij gebracht tot de combinatie die ik nu vorm met mijn paard. Karin heeft mijn paard, met haar producten in zowel houding, gedragenheid en beweging totaal veranderd! Dit is dan ook de reden dat ik naast mijn trens ook mijn stang & trens én singel door Karin heb laten aanmeten. Een goed harnachement wat jouw paard perfect past maakt echt het verschil. Want elk paard is uniek en zo ook de producten van Karin. Nogmaals het is niet in woorden uit te leggen, je moet het ervaren.

Rowan

Over 2FitHorses

Ik werkte nog maar kort bij Stal Brons toen ik Karin ontmoette. Karin is iemand die oog heeft voor detail en perfectionistisch kijkt naar wat jij en vooral het paard nodig hebben. Mijn paard had al een langere tijd een open mondhoek, ik was radeloos.. alles geprobeerd.. Totdat ik Karin ontmoette en zij vertelde dat zij Ivy kon helpen aan de hand van laseren 2x in de week. Tevens stond zij altijd klaar met advies over de helende mondhoeken, het had tijd nodig en stelde mij gerust door te zeggen dat het echt goed kwam. Hier had ze volkomen gelijk in! Ook bij het aanmeten van een stang en trens hoofdstel neemt zij de tijd en zorg voor je paard wat absoluut nodig is bij mijn gevoelige paard. Ik heb zoveel profijt van het perfect aangemeten hoofdstel tijdens mijn trainingen en wedstrijden dat ik ook een trens hoofdstel heb aangeschaft. Maar toen zij hoofdstellen had ontworpen met rosé gespen heb ik een nieuw stang en trens hoofdstel gekozen en dit keer met rosé kleurige frontriem en rosé gespen! Ik ben zo verliefd op dit hoofdstel, staat zo prachtig! Echt perfect en om het plaatje nog completer te maken heeft Karin aan de hand van mijn wedstrijd outfit een frontriem ontworpen en laten maken die perfect matcht met mij en mijn paard. Karin ontwerpt ook singels en omdat ik zo enthousiast ben over haar hoofdstellen wilde ik ook een singel en wauw wat een verschil een singel kon maken (natuurlijk wel met rosé gespen ?). Ik kan wel zeggen dat ik ontzettend tevreden en enthousiast ben over Karin/2FitHorses. Ze werkt met fantastisch mooie materialen van hoge kwaliteit en levert topservice! Ik wacht met smart af wat Karin nog meer voor moois gaat ontwerpen ?.

Lieve

Over 2FitHorses

Anderhalf jaar geleden voor het eerst kennisgemaakt met 2FitHorses. Mijn merrie kwam uit een langdurige blessure en we waren eindelijk weer een beetje op niveau (ZZlicht). Op advies van mijn instructrice laten bitfitten en ik wist niet wat ik meemaakte. Wat een positief verschil kon Karin me laten voelen met een aangepast hoofdstel en bit. Paarden kunnen niet praten, maar toch vertelde mijn merrie heel duidelijk wat ze wel en niet prettig vond. Hetzelfde verhaal hadden we een poos later met de singel. Ook daarin liet de merrie weer duidelijk merken wat ze wel en niet fijn vond. We hebben fijn kunnen doortrainen en inmiddels de overstap gemaakt naar het ZZzwaar. Heel veel puzzelstukjes liggen al op hun plaats maar we zijn er nog niet. Mijn merrie is absoluut geen dressuurpaard om te zien (springen gefokt) en ze heeft 3 gewone gangen. Ze is wel heel werkwillig, lichamelijk in staat om het werk aan te kunnen en ze wil er altijd voor gaan. Het voelt voor mij dan ook als een verplichting naar haar toe om alles zo goed mogelijk aan te pakken. Wederom in overleg met mijn instructrice Karin laten komen voor een Stang en Trens bitfitsessie. Puur om te kijken of we daarmee weer een puzzelstukje op de plek konden krijgen, zodat het werk net wat makkelijker gaat worden en we met meer overtuiging de ring in kunnen rijden. Het was de perfecte timing, de stang en trens geven veel meerwaarde. Meer stabiliteit in de aanleuning, daardoor een stiller zittende amazone en een paard dat veel meer aan elkaar komt, waardoor de oefeningen dus ook veel makkelijker gaan. Ikzelf ben een perfectionist maar ook een twijfelkont. Als ik een nieuw bit of singel koop, blijf ik altijd aan het twijfelen. Hangt het bit wel op de goede hoogte, is het wel de goeie maat, moet de neusriem nu strakker of losser? Is dit wel de fijnste singel? Nu Karin alles aangemeten heeft, ben ik verlost van alle twijfel. Zij heeft zoveel kennis dat ik geen moment meer twijfel aan het harnachement en of het wel prettig is voor mijn merrie. Samen met mijn instructrice en dankzij Karin gaan wij vol vertrouwen de wedstrijden tegemoet!!

Patricia

Over 2FitHorses

2FitHorses is een echte aanvulling op het management rondom je paard! Je wil met rijden altijd dat alles klopt: je zadel, je hoofdstel & je bitten! En voor die laatste twee hebben wij Karin Toetenel. Karin kan echt net dat laatste beetje verschil maken tussen goud & zilver. Door Karin is de communicatie met mijn paarden zoveel beter geworden, zij blij ik blij! Buiten het feit dat Karin fantastisch is in haar werk is het ook een geweldig persoon. Karin is perfectionistisch, neemt de tijd voor je & staat 24/7 voor je klaar. Dat alles maakt dat ik Karin Toetenel & 2FitHorses niet meer kan missen! Bedankt Karin.

Jeroen

Over 2FitHorses

Mijn paard loopt echt het beste met jullie hoofdstellen!  Eigenwijs ander merk geprobeerd. Was vreselijk (vond mijn paard ) en ik dus ook ?. Ik laat me niet meer verrassen. Ik bel voortaan bij een nieuw paard, scheelt een hoop ellende! 

Isabelle

Over 2FitHorses

Puur hetgeen waar 2FitHorses voor staat en wat ervoor zorgt dat dit bedrijf en haar werkwijze zo uniek maakt. Om te beginnen bij uniek. Elk individu is uniek en elk paard is uniek. Daarom is het zo belangrijk om te kijken wat er bij een paard past, of juist niet. Niet iedereen vindt namelijk dezelfde schoen lekker zitten en datzelfde geldt voor bitten, singels en hoofdstellen. Een hoofdstel bestaat daarbij zelfs uit meerdere onderdelen en elk onderdeel kan een ander gevoel of reactie geven. Dit is nou net het allermoeilijkste wat er is, een puzzel die soms oneindig lijkt. Soms weet je niet hoe je aan de puzzel moet beginnen en soms weet je niet waar de laatste stukjes passend worden. 2FitHorses is gespecialiseerd in puzzelen. Elk individueel puzzelstukje zal onder de loep worden genomen om te streven naar het best haalbare resultaat. Voor specialisatie is veel kennis nodig. Zo ook over biomechanica, want als jij de hele dag oncomfortabel loopt, ga je compenseren en vanuit compensatie kunnen blessures ontstaan. Juist hetgeen wat we niet willen. 2FitHorses heeft hierom diverse kopstukken, neusriemen en singels ontwikkeld. Naast het werken met de bewezen merken van bitten, zorgt juist de blik op elk individueel stukje dat de puzzel compleet wordt.

Julia